Dekofeinování kávy za pomoci cukrové třtiny je jeden z posledních novodobých postupů. Pochází z Kolumbie. Pěstování cukrové třtiny, podobně jako kávy, má v této zemi dlouhou historii. Výhoda tohoto postupu je, že je velice šetrný a nenarušuje buněčné struktury zrn, tak jako tomu je u starších metod, a dokonce zvyšuje výslednou sladkost kávy. Tradiční metody využívají vodního rozpouštědla spolu s teplotou a tlakem. Přílišné teplo nebo tlak nutí zrna příliš nabobnat, což může narušit buněčnou... Celý popis

Koupit za 437 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Dekofeinování kávy za pomoci cukrové třtiny je jeden z posledních novodobých postupů. Pochází z Kolumbie.
Pěstování cukrové třtiny, podobně jako kávy, má v této zemi dlouhou historii.
Výhoda tohoto postupu je, že je velice šetrný a nenarušuje buněčné struktury zrn,
tak jako tomu je u starších metod, a dokonce zvyšuje výslednou sladkost kávy.
Tradiční metody využívají vodního rozpouštědla spolu s teplotou a tlakem.
Přílišné teplo nebo tlak nutí zrna příliš nabobnat, což může narušit buněčnou strukturu,
a to v konečném důsledku zhorší výslednou chuť. U postupu s cukrovou třtinou je to ale jiné:
Nejprve z cukrové třtiny fermentováním (kvašením) vznikne melasa a poté alkohol a ethanol,
ethanol se dále smíchá s kyselinou octovou a vzniká rozpouštědlo etylacetát (EA),
dále jen "EA". Po dostatečném namočení zrn ve vodě, kde nabobtnají přirozeně, se zrna propláchnou v "EA",
který rozpustí kofein. Nakonec se zrna znovu propláchnou vodou a na chvíli vystaví páře pro hlubší vyčištění od "EA",
poté se šetrně vysuší na původní stupeň vlhkosti.
Tento proces šetrně odstraní 97 % kofeinu a díky fermentované melase z cukrové třtiny zůstanou zrna s příjemnou,
čistou a sladkou chutí.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Pražírna Hope Roastery
Hmotnost 500 g
Bez kofeinu ano
Metoda zpracování washed